Jeg er far til Emma Bjørnholdt fra E1, og har for nyligt haft fornøjelsen af at være tilskuer til NCAA, der blev afholdt i Greensboro, North Carolina (svarer til deres nationale mesterskaber). Det var en kæmpe oplevelse, som fortjener at blive delt.

NCAA – hvad er det?

I USA har atleterne på de videregående uddannelsesinstitutioner deres egen ”organisation”, når det handler om udøvelse af sport, NCAA – The National Collegiate Athletic Association. Der er ca. 500.000 atleter på videregående uddannelsesinstitutioner i USA fordelt på forskellige sportsgrene og ca. 1.250 uddannelsessteder.

Der findes 3 divisioner i NCAA, hvilke er opdelt efter, hvor mange penge den enkelte institution kan skyde ind i sporten og hvor gode de er. Udover dette findes NAIA – National Association of Intercollegiate Athletics – der er organisationen for de små universiteter.  De store universiteter kan rumme helt op til 90.000 studerende.

Hvert år afholder divisionerne championships i de forskellige sportsgrene. Svømningens mesterskaber afholdes i marts måned, og det var mesterskabet i division II, at jeg havde fornøjelsen af at opleve.

Rammerne

Stedet var en multiarena med plads til mange koncerter og sportsaktiviteter. Svømmedelen bestod af to store haller. Den ene med 50 m bassin, og den anden med 2 x 25 yards bassiner samt et udspringsbassin med vipper og tårnspring. Helt utrolige omgivelser, der også betød, at der konstant var plads til løbende ind- og udsvømning.

Ved ankomsten skulle man sørge for at købe billetter til stævneafsnittet eller have elektroniske billetter – pris 15$ pr. stævneafsnit, eller 70 $ for alle otte afsnit. Efter indtjekning til sportsarenaen var der en shop med meget forskelligt merchandise, cafe med et stort udvalg af drikkevarer og snacks.

Der var masser af frivillige, der sørgede for at stævnet gled, og til forskel fra DK var banedommerne flankeret af kamera ved 15-yards linjen. I de lange løb 400 yards og derover holdt svømmerne vendetavlerne for deres holdkammerater, og der var ingen vendedommere i lange løb, svømmerne var også selv ansvarlige for at klargøre rygstartsbøjlerne (sætte dem i vandet og indstille dem korrekt).

To store skærme var løbende med til at holde alle opdaterede på konkrete resultater og stillingen. Ved finalerne blev A og B finalister præsenteret bag skamlerne, og der var indmarch med en official til at bære et skilt, der angav den disciplin, der skulle i gang.

Stemningen

Tilskuerne, som talte ca. 300 personer, var klædt i universiteternes T-shirts eller farver, og der blev heppet rigtig meget på svømmere. Universiteterne kom fra hele landet – Florida, North Carolina, Indiana, Colorado og mange andre. 

I forbindelse med præmieoverrækkelsen var der en gennemgang af B-finalens placeringer, mens der var trofæer til alle A-finalister. Ved NCAA’s stævner får svømmerne en del merchandise – rygsæk, T-shirt, plankette, bæltetaske o.m.a. Det anses som en meget stor præstation at have deltaget i NCAA, og hvis man har været i en B finale, er man ”All American 2.nd team” og hvis man har deltaget i en A finale ”All American 1.st team”. Selvfølgelig blev den amerikanske nationalmelodi afspillet ved indledningen af alle finaleafsnit.

Hele stævnet blev livestreamet, og finalerne blev kommenteret i stor stil. De store skærme blev også brugt til reklamer i pauserne for sponsorerne samt for NCAA.

Vi var så heldig at vores datter Emma Bjørnholdt der til dagligt svømmer for Saint Leo University, nord for Tampa, Florida havde kvalificeret sig til dette stævne. Emma var kvalificeret i fire individuelle løb, svømmede tre holdkapper og deltog i to B-finaler. Emma satte personlige rekorder i flere af sine discipliner og fik samlet to placeringer som nr. 16 i hhv. 400 IM og 200 bryst.

Der blev gjort meget ud af at fortælle svømmerne, hvor stolte både træner, holdkammerater og universitet er af denne deltagelse. The Athletics director, der er ansvarlig for alle sportshold på universitetet, havde taget turen stævnet.

En virkelig stor oplevelse for os forældre at deltage i og en endnu større for svømmerne. Det er fantastisk at opleve en anden slags sportskultur, hvor man bla. gør så meget ud af at heppe på hinanden og rose hinanden samt anerkende både egne og konkurrenters præstationer.

Næste år bliver det dog sværere for Emma at få en plads på holdet, som skal deltage i NCAA. Det skyldes, at Emma har fået muligheden for at svømme og uddanne sig ved Florida Gulf Coast University i Fort Myers, Florida, og det universitet er i 1. division og dermed med hårdere odds for at blive udtaget.