Jonas Kistorp, som for tiden er Lyngby Svømmeklubs absolut stærkeste svømmekort, træner mod en kvalifikation til sommerens EM. Han er hjemsendt fra Columbia University i New York pga. Corona og træner nu i Danmark sammen med Jeanette Ottesen i et internationalt svømmemiljø.Målet er en kvalifikation i 50 meter og 100 meter butterfly.
Jonas svømmede i december 2020 Danske Mesterskaber på kortbane i Helsingør. Her kvalificerede han sig til flere finaler, og selv om han ikke havde mulighed for at deltage i dem alle pga. online-eksamener på sit studie i USA, slog han to klubrekorder i henholdsvis 100 medley og 50 meter fly. Medley-præstationen gav samtidig en sølvmedalje.

Fra Lyngby til NTC til USA

Normalt er Jonas til yards. Han har boet i New York siden sommeren 2018, hvor han svømmer på universitets hold og er i gang med en bachelor i økonomi og matematik. En bachelor tager normalt 4 år, og det er hans håb, at han kan komme tilbage til USA til september og tage det sidste år on site. Lige nu foregår al undervisning on line, men det er heldigvis muligt at tage fag og lektioner på tidspunkter, der passer med de danske” vågne” timer.
Jonas startede i Lyngby Svømmeklub som lille dreng. Da han var omkring 9-10 år startede han til konkurrencesvømning. Det viste sig hurtigt, at han bar rundt på en sand svømmestjerne i maven. Jonas er både blevet dansk og nordisk årgangsmester, dansk juniormester intet mindre end 10 gange, og han har også vundet medaljer som seniorsvømmer, herunder også guld. Af samme årsag blev Jonas optaget på Team-Danmark-linjen på Falkonergårdens gymnasium og skulle dermed bruge 4 år på studentereksamen. Han blev student i 2017. I 4.g fornemmede Jonas dog, at der skulle ske noget andet – at han skulle prøve noget mere end træningen i Lyngby Svømmeklub. Derfor søgte han til NTC – Nationalt Træningscenter, og blev optaget. NTC er et internationalt træningsmiljø på Bellahøj Svømmestadion i den nordlige del af København og et træningstilbud til de allerbedste danske svømmere, samtidig med at de kan bevare deres tilknytning til egen svømmeklub. Under forløbet på NTC gik Jonas også i gang med at undersøge mulighederne for at komme til USA og kombinere studier med svømning. Han benyttede sig ikke af en agent, som mange andre gør. Han gik derimod via direkte kanaler til interessante universiteter og sendte information om sig selv i form af CV, karakterer, videoer med sin svømning, fremhævelse af resultater fra mesterskaber nationalt og internationalt og sine skills. Alt sammen for at gøre sig interessant for universiteterne. Og det gav pote – han fik et scholarship på Columbia University.

Ivy-League

Columbia University er en del af den eksklusive Ivy League. Ivy League var oprindeligt en amerikansk
fodboldliga bestående af hold fra universiteter beliggende på den amerikanske østkyst, men betydningen
er i dag ændret til at omfatte mange flere sportsgrene og ikke mindst at henvise til
disse universiteters akademiske niveau samt til i daglig tale at indikere, at noget er af høj kvalitet.

Universiteterne i ligaen er kendetegnet ved at være små men blandt de bedst placerede og mest søgte på
de amerikanske ranglister over universiteter, hvorfor de ofte anses for ekstremt prestigefyldte.

Hjemsendt med kort varsel

Da Coronaen rasede i New York valgte guvernøren at sende alle, der kunne forlade byen, hjem. Det betød,
at Jonas med kort varsel kom hjem til Danmark. Alle stævner i Ivy League blev samtidig aflyst. Heldigvis var
der masser af åbne arme ved hjemkomsten til Danmark og et godt sted af bo. Forhåbentligt kan Jonas
komme tilbage til september og genoptage sit amerikanske liv.

I næste afsnit om Jonas kan du læse mere om en almindelig dag, træning, resultater i USA og fremtiden.