Rimer SwimCam på SwimClub?

Ikke sprogligt, men når det kommer til at skabe bedre svømmere og trænere, så gør det. SwimCam er et undervandskamera, der giver svømmerne mulighed for at se egne bevægelser, når de har svømmet. Desuden giver kameraet trænerne mulighed for at se under vandet, så de bedre kan coache svømmerne. SwimCam er ganske enkelt øjne i vandet. De ekstra øjne som både svømmere og trænere mangler, og midlet, der gør en træners forklaringer og fagter på land omsættelige. Til sammen giver SwimCam et langt bedre og fælles syn for sagen.


I efteråret startede stifterne af SwimCam og Lyngby Svømmeklub et stærkt samarbejde, hvor SwimCam bliver testet i praksis af klubbens bedste svømmere og trænere. En af fremgangsmåderne i udviklingen af produktet er nemlig brugerinddragelse. Derfor har elitetræner, Mikkel Bruun, der træner klubbens førstehold, ugentligt dialog med de to stiftere og udviklere om sine oplevelser med kameraet, hvordan han og svømmerne oplever og bruger det, hvordan app’en virker og bruges, hvordan den understøtter klubbens træningsfilosofi mv. Alt sammen input som bruges i videreudviklingen og brandingen af produktet.

”I LSK tror vi på, at man skal have hovedet med sig, hvis man skal blive rigtig dygtig til at svømme. Hårdt arbejde samt klog fysisk træning er blandt hovedingredienserne, som skal gå op i en højere enhed, når svømmerne skal udvikle sig fra børn til voksne atleter”, siger elitetræner Mikkel Bruun. Han peger samtidig på, ”at det tekniske aspekt i vand er essentielt for, at vi får det fulde afkast af alt den gode træning – så derfor vægtes denne type træning højt hele vejen igennem systemet. Trænerens skarpe øjne er dog ofte begrænset af, at fremdriften skabes under vand, og det kan være svært at se tydeligt, hvad der sker”.

”Dette problem løser SwimCam for os”. ”Vi ønsker svømmere som i løbet af deres tid i Konkurrenceafdelingen lærer at være opsøgende i egen udvikling og tage ansvar for bl.a. deres teknik – og SwimCam kommer til at spille en vigtig rolle her!” fremhæver Mikkel Bruun. Og det er ikke ”hr. hvem som helst”, Lyngby Svømmeklub samarbejder med. I januar vandt stifterne, Thomas Terney og Anders Sandfuss, Danish Tech Challenge 2020 og dermed 500.000 kr. Til dagligt hører de til i Future Box, som er en del af Science Park, DTU.


Stifterne bag SwimCam sætter også stor på pris på samarbejdet med Mikkel Bruun og LSK; Som ung virksomhed har de første kunder utrolig stor indflydelse på, hvad der bliver udviklet. “Og der har Mikkel ikke bare helt konkret givet os en masse input til både kamera og app, men også den måde han bruger det på, har givet os en masse ideer til funktionalitet i fremtiden”, fortsætter Thomas Terney.

Det er planen, at alle hold i konkurrenceafdelingen vil gøre brug af kameraet under deres træning i forskelligt omfang, så svømmerne vænner sig til at se sig selv under vand. Mikkel Bruun understreger ”det gør en kæmpe forskel for svømmerne at få direkte feedback på egne bevægelser – og interessen og forbedringerne er store. Samtidig giver det mig et indblik i, hvad der sker under vandet, hvor magien virkelig sker. Og så er teknikken intuitiv og kvaliteten høj”.

SwimCam kan i princippet bruges til hvem som helst, der gerne vil være bedre til at svømme eller forstå, hvordan deres bevægelser skaber fremdrift eller mangel på samme. Og det kan også gøre det muligt at give brugbar feedback til flere svømmere end tilfældet er i dag, da SwimCam optimerer og kvalificerer feedback’en og gør det meget nemmere for svømmerne at tage ansvar for egen læring. De viste fotos er taget under et træningspas i Lyngby Svømmeklub.